vineri, 14 ianuarie 2011

Retete pentru copii de la 7-9 luni

Supa de pasare cu galuste de gris:      (8 portii x 125 ml)

         Carne de pasare 400g, morcov 100g, albitura 40g, telina 60g, ceapa 10g, ulei 40ml, verdeata 20g, sare 4-8g, pentru galuste: gris 6g, 1 ou.

Cand carnea este pe jumatate fiarta in apa cu sare si dupa ce s-a luat spuma, se adauga legumele. Dupa ce s-au fiert, se strecoara supa in alt vas si se adauga uleiul.
Galustele : 
           se bate oul spuma, apoi se adauga grisul,  turnat " in ploaie" - eu mai adaug si o lingura de ulei la aceasta compozitie. Cu o lingurita in prealabil umezita, se ia din compozitie si se introduc in supa clocotita. Se fierb aproximativ 10 min in vasul acoperit, la foc mic. La ultimul clocot se adauga verdeata.

Ciulama dietetica :       (1 portie x 120 - 150 g )

               Carne de vita 70g (carne de pasare 100g ), morcov 15g, albitura15g, lapte 25 ml, faina 8g, unt 5g, smantana 10g, sare 1-2 g, apa 150-200 ml.

             Bucatile de carne se firb in apa cu zarzavaturile curatate si taiate in felii mari si cu sarea; apoi, zeama se strecoara.
            Supei strecurate i se adauga faina desfacuta in putin lapte rece si restul de lapte. Se fierbe 15 min, amestecand continuu. Cand ciulamaua este bine fiarta, se adauga smantana, untul. Toata aceasta compozitie, bine amestecata, se toarna peste carnea fiarta. In acest caz , dupa ce a fiert carnea, aceasta poate fi tocata.

Mamaliga pripita, dietetica               (1 portie x 120g)

           Malai 25g, gris 10g, apa 250ml, sare 1g, eventual unt 3g.

          Se pune la fiert apa cu sarea. Cand clocoteste, se adauga malaiul "in ploaie", amestecant tot timpul cu telul . Se lasa sa fiarba 25-30 min. La ultimul clocot, se pot adauga 3g de unt.
Pofta buna!

                                                                                          by Mihaela

6 comentarii:

  1. Întrebare cheie:voi la găluște puneți și albușul de ou? din câte știu, până la 1 an, copiii nu au voie albuș.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca eu i-am dat galuste si inainte de un an lui Dante si nu a fost nici o problema. Dar acum eu cred ca la orice aliment nou introdus depinde si de gradul de sensibilitate al copilului. Pentru ca el nu a avut niciodata vreo problema cu burtica din cauza alimentatiei am avut curaj sa ii dau pe la 10 luni sa guste si fasole (mai mult zeama cu painica), si capsuni a mancat fara probleme. Dar pentru mai multe siguranta cred ca e de evitat albusul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca totusi un albus de ou in galustele dintr-o supa e nesemnificativ! nu credeti?

    RăspundețiȘtergere
  4. Lui Matei i-am adaugat galbenusul de ou in alimentatie abia la 7 luni, caci pana la sase luni a primit doar san, iar albusul dupa un an, tot atunci si supa cu galuste, altfel doar supe si ciorbe de legume si carne, cu taitei/fidea fara gluten.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deliei i-am facut galustele doar din galbenus , pana la varsta de 1 anisor. Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  6. nu am respectat totul ca la carte în privița alimentației, dar nici nu am exagerat. E drept că mamă mai paranoică decât mine, mai rar! am respectat, în schimb, principiile esențiale: câte un aliment pe rând, nu dintre cele care sunt periculoase pentru digenstie, și câte puțin la început să vedem cum reacționează organismul.

    RăspundețiȘtergere