miercuri, 12 ianuarie 2011

Avantajele alaptarii

      Pentru ca, de cateva zile, tot dau peste postari cu subiectul alaptare, m-a napadit nostalgia. Si ca orice nostalgie, vine insotita de multe amintiri. Legat de alaptare, in afara de cele cateva episoade neplacute despre care am vorbit, eu am numai amintiri frumoase. Nu o sa vorbesc aici despre acele avantaje bine cunoscute si despre care sunt atatea si atatea informatii. 
    Avantajele, asa cum le-am perceput eu, au inceput inca din primele zile. Bebe flamand - se rezolva: papica proaspata, temperatura potrivita, laptic gata sterilizat - bebe fericit. Bebe satul e un bebe linistit care face nani cu mami langa el ( care mamica nu trebuia sa aiba grija biberoanelor, a prepararii laptelui). Cel mai bun somnifer si antidepresiv pentru mamica este alaptatul. Cum puneam copilul la san, cum mi se facea somn, o liniste pe care nu am mai simtit-o de atunci (si de care mi-e tare dor) ma cuprindea. Desigur ca specialistii au si explicatiile . Eu doar enumar faptele. 
   Incet incet puiul a crescut, a venit primavara, ne-a apucat dorul de duca ( pe parinti, desigur). Ne-am inarmat cu mult curaj si am pornit la drum. Surpriza: un bebe fericit care avea tot ce-i trebuia la indemana: doua brate de mama drept leagan si doi sani plini de cate ori ii era foame. Si astfel am fost intreaga vara si toamna un du-te vino: Iasi, Botosani, la tara la strabunici, la mare, la Sibiu.
    Dante a avut un prim an de viata plin de evenimente, de excursii si deplasari. Faptul ca il alaptam a fost cel care mi-a dat curaj sa plec de acasa, uneori doar eu cu el, fara sa-mi fie teama ca voi avea in brate un bebelus mofturos.
    Ba chiar in Sibiu Dante a avut privilegiul de a fi alaptat in marele si celebrul Muzeu Bruckenthal. Dupa atatea si atatea exponate cate a vazut, foamea si somnul si-au cerut drepturile. Am intalnit numai oameni draguti, care mi-au oferit imediat o camaruta retrasa unde sa imi alaptez in liniste puiul. A fost o experienta deosebita si de neuitat. 
     Eruptiile dentare sunt un alt episod - de fapt mai multe - in care se pot vedea avantajele alaptarii. Poate nu e chiar asa placut sa te trezesti de cateva ori pe noapte si sa fii pe post de suzeta , dar pentru linistea mamei si a bebelusului asta e cea mai buna solutie. Eu am gasit calea cea mai buna pentru ca acele treziri dese in noapte, sau acele minute care se transformau in zeci de minute cu bebe la san , sa le transform in momente de lectura. In timpul cat am alaptat am citit cat nu am mai apucat sa citesc de atunci incoace. 
     Privind in urma ma felicit pentru faptul ca nu am renuntat atunci, la inceput, cand a fost atat de greu si ma  bucur ca timp de un an  am impartasit alaturi de puiul meu aceasta minunata experienta. Avantajele alaptarii, asa cum le-am simtit eu, sunt imbratisarea constanta, libertatea si minunata legatura care s-a format in primul nostru an de relatie mama-copil.
by vavaly

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu