marți, 9 noiembrie 2010

Meniu pentru copilul de la 1 la 2 ani


Matei savurand piure de morcovi
  E de preferat ca pana la varsta de un an diversificarea sa se faca tinand cont de alimentatia pe care copilul o primeste - alimentatie naturala, la san, sau alimentatie artificiala, cu lapte adaptat - dar cel mai important este ca mama copilului sa tina cont de recomandarile medicului pediatru si de sentimentul matern care, de cele mai multe ori, e sfatuitorul perfect pentru a descoperi cand copilul este pregatit pentru un nou aliment.
      Urmatorul meniu este cel al unui copil care a fost alaptat exclusiv la san pana la varsta de 6 luni cand s-a inceput diversificarea. Alimentele au fost introduse in alimentatie treptat, la diferenta de o zece zile, pentru ca bebelusul, Matei, sa aiba timp sa se obisnuiasca cu noul gust al alimentului introdus, dar si pentru a elimina orice dubiu vis-a-vis de o eventuala alergie la noul aliment. 
       Ceea ce nu trebuie uitat este ca fiecare copil este unic, astfel ca si gusturile - desi in formare - pot fi diferite, iar uneori un aliment preferat poate fi refuzat uneori chiar un timp mai indelungat.
     Baietelul meu, Matei, a primit odata cu diversificarea, la momentul stabilit impreuna cu medicul pediatru, branzica facuta in casa, calcica, pentru ca apoi incepand cu varsta de un an sa refuze categoric orice tip de branza cu o singura exceptie - mananca cu placere cascaval.
    La varsta de un an avea deja o mancare preferata - spanac cu orez si galbenus de ou (albusul i l-am introdus in alimentatie ceva mai tarziu) si acrit cu foarte putina zeama de lamaie.
  
      Pentru aceasta Mancare de spanac cu orez e nevoie de:
  • o cana de orez;
  • o ceapa;
  • 4 cani de apa;
  • 250 g spanac oparit in prealabil (sau spanac congelat);
  • piept sau pulpe de pui;
  • un ou;
  • sare  si ulei.
  • Se pune la fiert carnea de pui, se arunca prima apa in care carnea a fiert cam 15 minute, apoi se pune din nou la fiert impreuna cu o ceapa intreaga. Cand carnea este fiarta se adauga sarea, uleiul si orezul bine spalat in prealabil. Cand orezul este este aproape fiert se adauga spanacul (se poate folosi spanac proaspat sau congelat) si un galbenus de ou sau un ou intreg, crud, daca copilul a primit deja si albus in alimentatia lui. Cand mancarea este gata se adauga zeama de lamaie dupa gust, dar e de preferat sa incercati mai intai daca bebelusul dumneavoastra prefera aceast fel de mancare si neacrit cu zeama de lamaie.
        Matei adora  si Reteta de spanac cu rosii:
  • 500g spanac;
  • piept sau pulpe de pui;
  • o ceapa;
  • rosii proaspete sau o conserva de rosii decojite;
  • sare, ulei;
  • patrunjel si marar proaspat;
  • un catel de usturoi.
  • Se pune la fiert carnea de pui, se arunca prima apa in care carnea a fiert cam 15 minute, apoi se pune din nou la fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt. Cand carnea este fiarta se adauga sarea, uleiul  si rosiile taiate cubulete sau rosii decojite din conserva. Cand rosiile sunt bine fierte si adauga spanacul  oparit in prealabil sau spanacul congelat si se mai da un clocot. Se asezoneaza cu patrujel si marar verde, iar pentru a capata savoare se adauga si un catel de usturoi taiat maruntit.
     In randurile ce urmeaza sunt prezentate mancarurile preferate ale lui Matei de la varsta de un an si pana in  prezent. Meniul este  pentru doua - trei saptamani.
     Eu personal gatesc pentru 3 zile si pe langa nelipsita ciorba sau supa - pe care o serveste la pranz (o portie suficienta pentru un pranz) pregatesc intotdeauna doua feluri de mancare pentru ora 18, cand primeste "felul doi" al zilei si, de regula, dintre acestea un fel de mancare il gatesc fara carne.
     Am procedat astfel pentru ca Matei refuza sa manace doua feluri de mancare la aceeasi masa - pur si simplu nu-i place sa "amestece gusturile". Acest obicei l-a pastrat si acum, la varsta de doi ani. Felurile de mancarea de la ora 18 le servesc alternativ, astfel incat daca de exemplu in prima zi a primit supa/ciorba la pranz (o gatesc consistenta) si la ora 18 primeste pilaf de orez cu carne, in ziua urmatoare primeste supa la pranz si cartofi la cuptor dupa-amiaza.
    Trebuie sa mentionez ca am tinut intotdeauna cont ca o singuta masa pe zi sa fie cu carne, iar daca a mancat ciorba sau supa cu carne, la ora 18 nu-i mai adaug carnea, chiar daca felul de mancare este gatit cu carne. La fel procedez si daca in ziua respectiva a mancat ou (numai galbenusul), pe care prefer sa i-l dau numai la micul dejun, in locul fructelor, de doua ori pe saptamana. Matei mai are o gustare de 1-2 iaurturi mici in jurul orelor 19-20 si la ora 22 prefera fidea/orez sau gris cu lapte. Lapte fiert a inceput sa bea in jurul varstei de 2 ani, pana la aceasta varsta refuzandu-l cu desavarsire, poate si din cauza faptului ca a fost ablactat la varsta de 21 de luni.
     Meniul copilului la varsta de unul - doi ani contine suficiente idei pentru doua - trei saptamani:
La pranz Matei primeste zilnic una din ciorbele sau supele preferate (sunt si preferatele casei). Ciorbele le acresc cu bors sau cu zeama de lamaie, in care adaug, uneori, la sfarsit galbenus sau un ou intreg, crud, si mult patrunjel:
  1. supa de galusti cu sau fara carne de pui sau curcan. Pentru a gati cu carne de curcan prefer pulpele si pieptul;
  2. ciorba de perisoare cu carne de pui/curcan, peste sau vita;
  3. ciorba a la grec;
  4. ciorba de vacuta cu smantana;
  5. ciorba de pui sau curcan;
  6. supa de pui/curcan cu taitei sau fidea.
  7. supa de rosii cu orez sau cu galusti de gris;
  8. supa/cioba fara carne, cu taitei/fidea;
  9. supe creme de: cartofi, dovlecei.
      Pentru felul doi:
  1. pilaf de orez cu spanac cu/fara carne (pui, curcan, vita);
  2. pilaf de orez cu carne;
  3. orez bulgaresc;
  4. piure de cartofi ( puteti adauga un galbenus sau un ou fiert);
  5. piure de legume cu carne de pui/vita/peste;
  6. mazare cu carne de pui/vita;
  7. fasole pastai cu carne de vita/pui;
  8. mancare de dovlecei cu rosii si cascaval, la cuptor;
  9. mancare de dovlecei cu carne;
  10. mamaliga cu unt, cu branza si smantana sau cu branza si unt;
  11. cartofi la cuptor cu ficat de pui/ ficat de curcan;
  12. paste cu sos de dovlecei si rosii;
  13. paste cu broccoli si smantana;
  14. paste carbonara cu cascaval sau parmezan;
  15. legume umplute cu carne: ardei, dovlecei si rosii umplute cu carne de pui sau vita, servite cu iaurt sau smantana, gatite laolalta sau separat;
  16. legume asortate la cuptor cu carne de pui/vita;
  17. snitel de pui cu legume sau piure de cartofi;
  18. pulpe de pui la gratar cu garnitura de cartofi taranesti
  19. sarmale din piept de pui in frunta de vita-de-vie;
  20. sarmale din carne de vita in frunza de varza.
pastrav la gratar
      Prefer ca dintre acestea uneori sa le gatesc fara carne, dar intotdeauna ma asigur ca Matei primeste zilnic o masa cu carne. In plus tin totusi ca o masa pe saptamana sa fie cu ficat de pui/curcan la cuptor, iar ca o regula a casei, saptamanal, avem doua seri in care cina consta in pastrav, salau sau novac la gratar. Matei adora gustul acestui peste imbogatit cu zeama de lamaie si garnitura legume gatite in aburi.
                                  




   by Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu