vineri, 19 noiembrie 2010

Retete copii de la 0 - 5 luni


Mere coapte

1 portie = 100g
Mere 140g (2 mere mijlocii), zahar 5-10g
Merele, bine coapte, se spala, li se scoate casuta cu samburi si se pun apoi intr-o tigaie (tava) al carei fund este acoperit cu apa. In merele scobite se pune zaharul, astfel incat sa acopere scobitura. Se dau la cuptor 1/2 ora.

Supa de zarzavat

1 portie = 200 ml
Apa 500 ml, morcov 100g, telina 25g, radacina patrunjel 25g, cartofi 50g, cateva frunze fragede de patrunjel, ulei (unt) 5g, sare 1g.
Zarzavaturile curatate, spalate se taie marunt, se pun in apa rece si se fierb 1-1 jumate, intr-un vas acoperit. Cand zarzavaturile sunt bine inmuiate (se zdrobesc usor cu furculita), supa se strecoara. Bulionul astfel obtinut se pune din nou la fiert cu ulei (unt) dupa care se lasa sa clocoteasca inca 2-3 minute, iar la sfarsit se pune un varf de cutit de sare (1g).
La inceput pana cand copilul se obisnuieste cu supa, se poate adauga si o lingurita de zahar (5g) la 100ml supa, scazand apoi treptat cantitatea de zahar.

Piure de legume

2 portii  x 120g
Zarzavaturi fierta in supa ( cartofi, morcovi, telina, patrunjel, etc.) 200g, lapte 40ml, unt 5g, sare 1g.
Zarzavaturile fierte se trec prin sita cat sunt inca fierbinti, se adauga laptele cald, apoi se pun untul si sarea si se amesteca pana cand compozitia devine spumoasa. Piureul se serveste cald.
Se poate adauga si carne fiarta si tocata (mixata).

Se poate da copiilor de la varsta de 4 luni.

Piure de morcovi


2 portii x 100g
Morcov 200g, zahar 5g, lapte 50ml, sare 2g, unt 10g.

Morcovii bine spalati se curata, se taie felii, se pun intr-o cratita, se toarna peste ei o cantitate nu prea mare de apa clocotita si se adauga zaharul.Se fierb inabusit 30-40 min, adaugand din cand in cand apa, ca sa nu se prinda.Cat sunt fierbinti, se trec prin sita, se adauga laptele si sarea. Piureul se pune din nou pe foc si se tine pana ies aburi (nu se lasa sa fiarba).Cand se ia de pe foc, se adauga untul.




                                                                                           by Mihaela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu