vineri, 19 noiembrie 2010

Cum sa trisezi in bucatarie

        Matei s-a trezit in dimineata asta bosumflat; nu-i intru in voie cu nimic si ups! e ziua de bucatareala. Ma vad nevoita sa trisez pentru ca mancarea sa fie gata cat mai repede si sa reusim sa plecam afara cat mai devreme - Matei deja si-a terminat micul dejun, adica omleta cu marar dintr-un singur ou si acum sta atarnat de clanta usii strigand: "Mami, vrei afara!", asa ca arunc in oala o ceapa intrega, fireste decojita si bine spalata, 3 morcovi, un pastarnac si o bucata de telina curatate la repezeala, le dau in fiert adaug dovlecel, cartofi si un ardei gras taiate cuburi si le las sa dea in clocot. Intr-un castronel bat un ou cu cinci linguri de gris, sare si o lingura de ulei. Astea's galustele de pus in supa de legume. Inca un clocot, mult patrunjel verde, gust de sare si-i gata!
Matei grabit spre parc
  

 Bebe imi da de inteles ca e gata de plecare; si-a infipt picioarele-i mici in pantofii mei sport si-si trage caciula peste urechi. E clar! Nazurile o sa-i treaca doar daca ne urnim cat mai curand spre parc.
     Incerc sa-l aman si-i dau de trebaluit deasupra chiuvetei. Il cocot pe un scaun, gatit cum e sa nu creada ca nu vom pleca in parc, si-l rog sa spele vasele, adica castronelul de plastic in care a mancat omleta. Stiu ca cea mai mare tentatie e spalatul vaselor si nu-i rezista niciodata. Am mai castigat un pic de timp...
    Pentru felul doi tai repede o ceapa, o toc si-o pun la inabusit in ulei cu apa, cartofii curatati in cuburi mici - caci fierb mai repede - ii adaug dupa ce am pus sare, ca sa capete gust bun. Adaug rosii decojite, din conserva si fasole pastai prefierte si acestea conservate (spun ca trisez caci legumele din conserva au nevoie doar de un clocot si manacarea-i gata). Patrunjel verde, marar tocat si un catel e usturoi. Mancarica e gata si va fi numai buna atunci cand vom reveni din parc.
    Matei si-a luat portia de proteine la micul dejun, vom avea supa calda cu galusti la pranz si dupa somnic e numai buna mancarica de fasole verde, cu rosii si usturoi. Pe la orele 19, regulamentar, doua iaurturi mici, iar in jurul  orelor 22 nelipsita fidea cu lapte.
    Revin din parc cu Matei care a facut, la joaca, schimb cu toamna; i-a dat nazurile si-a primit bucuria de a se plimba, alerga si rade intreaga dimineata. Are pofta de mancare e si vesel si obosit si ziua abia a trecut pe jumatate. Eu sunt si mai bucuroasa; am trisat in bucatarie gatind mancaruri simple, dar foarte savuroase si am ajuns in parc  unde ne-am incarcat rezervele cu voie buna pentru tot restul zilei.
by Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu