Pentru ca uneori se intampla sa ramanem fara paine (desi nu suntem mari consumatori ai acestui produs) si pentru ca uneori mi se face pofta de o paine gustoasa ca la tara, optez pentru a framanta repede o painica de casa. Masurile sunt pentru o paine , tocmai bine cat sa tina si pentru a doua zi.
Incalzesc o cana de apa nu plina (200 g) peste care adaug 50g lapte. Folosesc o jumatate de pliculet de drojdie uscata granule, cateva linguri din apa cu lapte calduta, un pic de faina, sare, o lingurita de zahar. Se amesteca totul bine apoi incep sa adaug apa cate putin alternand cu faina. Cand este o coca moale inca adaug doua linguri de unt. Eu am amestecat cu mixerul , folosind paletele speciale pentru aluat, pana a devenit o coca mai groasa si buna de framantat. Am mai adaugat un pic de faina, am framantat pana cand a capatat o consistenta elastica, am acoperit totul cu folie de plastic si am lasat la crescut circa o jumatate de ora.
Se incinge cuptorul cu 5 minute inainte de a baga aluatul la copt. Se rastoarna pe masa, se fac doua rulouri care se impletesc intre ele si se pune in tava de copt unsa cu ulei. Se unge si painea cu ulei sa luceasca frumos si se lasa la copt pana cand se rumeneste si miroase in casa a painica (in functie de cuptor si capacitatea de coacere).
Dupa ce se coace (eu am facut testul cu scobitoarea) se scoate cu tot cu tava si se acopera cu un servet mai gros. In acest fel coaja nu ramane tare ci se fragezeste si va fi usor de consumat. Este foarte gustoasa aceasta painica si usor de facut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu