vineri, 10 decembrie 2010

Efectul Mozart

  Ma leganam, prin casa, in atmosfera rasunanda a muzicii clasice, plimbadu-mi bebelusul aflat inca in burtica, pe micul Matei. Muzica linistitoare, plina de tempouri si acorduri, ce ne invaluia in vibratii linistitoare. 
Caut muzica lui Mozart on-line si, inevitabil, gasesc ceva detalii, cam aceleasi ce-i drept, despre Efectul Mozart. Ma mir, ma incant, ma intreb, si imi formez o proprie parere, dupa atatea articole pro si contra, incat ma gandesc sa-i dau o sansa lui Mozart.
Detalii ale "cercetarilor" mele le aflati la final, dar cel mai interesant ar fii sa va povestesc, chiar acum, momentul mult asteptat; gasesc de cuviinta sa-i readuc lui Matei, acum in bratele mele, placerea muzicii pe care o asculta din burtica. Nu am cine stie ce cultura muzicala; ma bazez pe bunul simt si pe confortul pe care mi-l aduce muzica respectiva, asa ca aduc in atmosfera universului meu si a lui Matei sunetele celor trei cd-uri cu Mozart pentru copii. Matei protesteaza la fiecare inceput de auditie, dincolo de eforturile mele de a depista ce anume (sete, foame, somn, igiena etc.) il deranjeaza, intampin mereu si mereu acelasi refuz si protest galagios la fiecare incercare/ dorinta de asculta si viziona, impreuna, Mozart
Asa a si ramas, doar o dorinta; Matei a refuzat vehement, atat cat poate de vehement un copil de numai cateva luni, pana cand a implinit varsta de un an. Pana atunci insa, compozitorul lui preferat a fost  Beethoven. Si poate, cine stie, se va fi descoperit ca exista si un Efect Beethoven. Pana atunci, insa universul nostru muzical rasuna de acordurile Traviatei de Verdi si, de departe, preferata lui Matei - Carmen de Bizet.
Nu stiu daca Matei este sociabil, curios, sigur pe sine, deschis, atent la detalii datorita lui Beethoven sau Mozart, dar este, cu siguranta, copilul pe care mi l-am dorit, asteptat, dragostea vietii mele si lumina ochilor mei. De asemenea, cred, cu tarie, ca muzica culta ne inobileaza sufletele, ca ne cultiva si imbogateste spiritul, cunoasterea, ne influenteaza dispozitia si poate chiar atitudinea fata de situatii, persoane, locuri sau evenimente ale caror martori suntem. 
Nu stiu daca muzica clasica, si in special muzica lui Mozart ne face mai inteligenti, mai capabili sa socializam, sa iubim, sa reusim din puct de vedere profesional sau ne dezvolta anumite abilitati, dar cred ca muzica tamaduieste sufletul, incanta auzul, mintea, acorda o anumita atmosfera unui loc, spoate schimba o stare de spirit sau inspira oameni, in anumite momente, prin mesajele sale, alina doruri, transmite emotii, dar cel mai important ar fi ca, stradania depusa in creearea muzicii - ori a unei opere de arta - sau in interpretarea ei cere eforturi si aceste eforturi repetate duc la dobandirea unor abilitati care devin performate, iar cei al caror efort cunoaste succesul si invinge trecerea timpului sunt numiti maiestrii ai artelor.
Nu stiu daca ar trebui sa ne dorim copii intelepti, geniali, perfect adaptati, ci poate doar copii fericiti. Nu stiu daca toate geniile au fost oameni fericiti, oameni de succes in timpurile lor datorita faptului ca au fost ascultatori sau creatori de muzica elevata ori daca acestea le-au determinat capacitatile intelectuale, sociale etc., dar cred, in adancul sufletului meu, ca toti creatorii de frumos sunt ingeri (re)incarnati, coborati pe Pamant cu menirea de a ne incanta cu operele lor, de a imbratisa Terra cu vibratiile roadelor lor si sper ca viata sa nu fie doar un final, ci o calatorie in care eu, Matei si ce-i pe care-i iubim, sa ne regasim intr-un astral de sunete, culori si emotii vibrante si in care adevarata intelepciune sa fie IUBIREA! 
by Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu